ИВАН СЕРВАНТЕС ПРЕТЕНДИРА ЗА ТИТЛА ЗА СВЕТОВНИ РЕКОРДИ НА ГИНЕС™

Иван Сервантес, 5 пъти световен шампион в ендуро и глобален посланик на Triumph, официално поиска титлата в СВЕТОВНИ РЕКОРДИ НА ГИНЕС™ за „Най-голямото разстояние на мотоциклет за 24 часа (индивидуално)“.

Карайки Tiger 1200 GT Explorer на високоскоростния ринг в техническия център Nardò в Италия, Иван измина повече от 4012 км за период от 24 часа, като подобри предишния рекорд от 3406 км с огромна разлика от повече от 600 км.

Опитът за поставяне на рекорд беше засвидетелстван и валидиран от жури на Световните рекорди на Гинес на 30 април 2023 г., с окончателно потвърдено разстояние от 4012,53 км – разстояние, еквивалентно на пътуване от Лондон до Голямата пирамида в Гиза за 24 часа!

ЧОВЕКЪТ

Иван Сервантес е 5 пъти световен шампион по ендуро, 21 пъти шампион на Испания по ендуро и 5 пъти шампион на Испания по мотокрос. През юли 2021 г. Иван беше обявен за един от новите Off-Road посланици на Triumph, помагайки за развитието на предстоящата гама мотоциклети за мотокрос и ендуро.

Откакто се присъедини към екипа на Triumph, Иван постигна голям успех в карането и състезанията с приключенски мотоциклети Triumph, запечатвайки победи в Baja Aragón, 1000 Dunas Raid и Basella Maxi-Trail Race.

В подготовката за опита за рекорд, в допълнение към интензивните физически тренировки на собствения си Tiger 1200 Rally Pro, Иван започна внимателно да планира своята стратегия за хранене и сън, в партньорство с професор Андрю Багшоу от университета в Бирмингам.

МОТОЦИКЛЕТЪТ

Мотоциклетът, използван за опита, е Tiger 1200 GT Explorer, избран на случаен принцип от производствената линия във фабриката на Triumph в Хинкли, Обединеното кралство. Не са правени никакви специални модификации на мотора, освен завършването на препоръчителната разработка и първия график за обслужване, преди да бъде предприет опитът.

Семейството Tiger 1200 е проектирано да осигури най-добрата способност за приключенски велосипеден туризъм, с изключителен комфорт и непобедим характер. За опита за рекорд характеристики като 30-литров резервоар за гориво и отлична защита от вятър бяха безценни, за да гарантират, че Иван може да продължи да кара, каквито и предизвикателства да среща по пътя.

Отопляемите дръжки и седалки осигуряват допълнителен комфорт по време на студените ранни сутрешни часове и неочаквани дъждовни дъждове, докато мощният троен двигател T-Plane и усъвършенстваната електроника осигуряват безпроблемна мощност и контрол. LED светлините с висок интензитет гарантираха, че Иван винаги има изключителна видимост при каране, дори в пълната тъмнина на отдалеченото съоръжение за тестване в Nardò.

Подчертавайки отличната производителност и надеждност на Tiger 1200, единствената необходима поддръжка на велосипеда беше една единствена, планирана смяна на гуми по средата на опита, където стандартните гуми Metzeler TOURANCE™ Next бяха освежени, когато дъждът започна и нощта започна падане.

РЕКОРДЪТ

Съществуващата титла за СВЕТОВНИ РЕКОРДИ НА ГИНЕС от 3406,17 км беше постигната от американеца Карл Рийс на 26 февруари 2017 г., записвайки средна скорост за 24 часа от 141,9 км/ч.


Карайки постоянно със скорости над 200 км/ч в техническия център Nardò в Италия, Иван надмина съществуващия рекорд с невероятните 5 часа резерв в 24-часовия прозорец. Не се задоволяваше просто да подобри рекорда, той си постави за цел да определи нов еталон за това предизвикателство – 4000 км.

През следващите 5 часа той продължи да кара още 606 км – по същество съвпадайки със съществуващия рекорд, след което продължи да кара допълнително еквивалента на ширината на Франция.

Опитът за поставяне на рекорд беше наблюдаван от официален жури на Световните рекорди на Гинес, който потвърди окончателното разстояние, изминато за 24 часа, като 4012,53 км, със средна скорост от 167,79 км/ч.

КЛЮЧОВИ ФАКТИ

Продължителност на опита: 24 часа

Общо изминато разстояние: 4012,53 км

Местоположение: Високоскоростен пръстен, технически център Nardò, Италия

Дължина на една обиколка: 12.649 км

Брой обиколки: 317

Скорост на каране: Над 200км/ч

Средна скорост за 24 часа: 167,79 км/ч

Брой питстопове: 18

Използвано литри гориво: 520

Брой сменени гуми: 1

Часове сън: 0