TIGER 1200 ЕПИЧНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ | WESTERN CAPE SOUTH AFRICA

Южна Африка е дом на множество отдалечени, разнообразни и епични места за каране на мотоциклети, които са наистина трудни за победа. С мрежа от над 700 000 километра черни пътища, страната може да се разглежда като върховата дестинация за мотоциклетисти, които искат да избягат на епично приключение на борда на Tiger 1200.

Приятелите Брус (главен изпълнителен директор на Triumph Южна Африка) и Джо (собственик Bonafide Moto Co) са пътували заедно през няколко страни от Южна Африка през последните 5 години. През март 2023 г. те се отправят на ново приключение заедно, за да изследват Западния нос на Южна Африка. Целта беше да се научат някои маршрути за предстоящи пътувания и да се подложи на изпитание Tiger 1200 на някакъв предизвикателен терен. Прочетете разказа на Джо за приключението по-долу.

„Преди години бях пътувал по някои от този маршрут с моя камион, но да изпитам всички тези планински проходи, отдалечени участъци от черни пътища и буквално да карам до най-южния край на Африка (нос Агулхус) на Tiger 1200 беше наистина кофа опит в списъка“, каза Джо Флеминг.

„Докато Triumph е моят бизнес в Южна Африка, той е и моето „освобождаване“. Живеейки в Йоханесбург, ние не успяваме достатъчно често да изпитаме огромната красота, която Западен Кейп може да предложи. Тъй като Tiger 1200 беше моят ежедневен избор, това беше невероятен начин да прекарам време с него в „естественото му местообитание“, каза Брус Алън.

Защо да изберете Западен Кейп за епично приключение?

„По-голямата част от обиколките и приключенията, организирани от Bonafide Moto Co, тръгват от нашата база в Йоханесбург. За туристите, идващи от Европа и други страни, Кейптаун обикновено е предпочитаната дестинация за хората, които да летят и да прекарат по-голямата част от ваканцията си, докато са в Южна Африка.

Самият град може да се похвали с едни от най-добрите плажове в света, епични пешеходни преходи само на кратко разстояние с кола от плажа и перфектна отправна точка за страхотни дневни разходки до винарни или други живописни места.

Имайки това предвид, беше начертан маршрут, който да тръгне от Кейптаун и да отведе гостите през някои от най-емблематичните планински проходи на Западен Кейп и през някои отдалечени части на района. Имаше няколко дни от пътуването, в които нямаше да видим друго превозно средство, човек или животно с часове. Южна Африка е наистина специална в това отношение, тъй като е доста лесно да излезеш от града, да намериш черен път и да се движиш дистанционно с мотоциклет.“

Колко дълго беше пътуването?

„Маршрутът, който избрахме за това приключение, беше 1300 километра и избрахме да го направим за 4 дни. Около 40% от маршрута беше черен. За двама ездачи това разстояние е управляемо, но също така е и доста трудно. Знаехме, че ще има ранни сутрини и дълги дни, но това е целият смисъл на разузнаване като това.

Когато отворим пътуването за други ездачи, които да се присъединят, можем наистина да го разширим. За да направим карането по-управляемо, ние ще съкращаваме разстоянието всеки ден на каране, така че да има малко повече време за престой, за да могат хората да изживеят малко повече страната.

За следващото пътуване ще добавим малко повече общо разстояние и още няколко дни, за да изследваме други места, които не сме имали възможност да видим, като Tankwa Karoo. Наистина очаквам с нетърпение да предложа това пътуване в бъдеще за хора от цял свят, които да дойдат и да се насладят. Искаме Южна Африка да стане синоним на дестинации за мотоциклетисти.”

Какви бяха някои от предизвикателствата на пътуването?

„Количеството дъжд, на който се натъкнахме, направи нещата доста интересни. Прогнозите за времето показаха, че е доста вероятно да вали дъжд, но от моя опит никога не знаеш какво да очакваш, докато не си там. Валя 3 от 4-те дни на пътуването, но честно казано беше страхотно изживяване да мога да карам през тази част на страната при уникални условия, каквито срещнахме.

Времето ни също беше доста добро. Избягнахме доста големи бури точно навреме и никога не сме имали условия, които да изглеждат твърде тежки за понасяне.

Тази част на страната е доста известна със своя сух и сух климат, така че възможността да му се насладите под дъжда беше наистина специална. Това ни позволи да се движим малко по-бавно, да се насладим на гледките и да видим другата страна на тази област.“

 Triumph Tiger 1200 Western Cape Epic Adventure

„Проходът Rooiberg беше малко по-техничен с много разхлабени камъни навсякъде, но отново Tiger 1200 просто го изяде. Поддържахме ниска скорост и оставихме мотора да се плъзга нагоре по планината. Наистина нямахме проблеми и бяхме изключително доволни от моторите.“

„Тези Tiger 1200 са невероятни, предлагат пъргавината на средно тежък приключенски байк, с цялата мощност и комфорт на голям приключенски байк. Независимо дали става въпрос за изкачване по скали, газене през реки или обикаляне по добре поддържаните открити черни пътища, велосипедът просто вдъхва толкова много увереност,” каза Брус.

Коя беше любимата ти част от пътуването?

„За мен беше спиране в този ресторант, наречен „Kobus Se Gat“. Всъщност отидохме там два пъти, ха-ха. Намира се от южната страна на прохода Swartberg точно преди да започнете мръсния участък. Карахме в дъжда последните 3-4 часа, мокри, студени и гладни. Влязохме с капещи дъждовни костюми, все още с каски и бяхме мокри от дъжда. Вниманието ми се насочи право към огромната камина, в която бушуваше буен огън.

Първата ми мисъл беше да си поръчам чаша кафе, да получа храна и да сваля всичките си мокри дрехи (чорапи, ботуши, ръкавици и т.н.), за да ги сложа до огъня. Всеки път, когато можете да спрете някъде, за да изсушите дрехите си на огъня и да вземете нещо горещо за ядене, денят на велосипеда е добър.

Професионален съвет: Ако спрете там за обяд или закуска, бих препоръчал да вземете Roosterkoek (традиционен южноафрикански хляб) с яйце, бекон и сирене“, каза Джо.

За Брус, „Моите акценти от пътуването бяха „неочакваните“, които до голяма степен се дължаха на необичайните дъждове в района. Пътувайки по черен път, през водни прелези и понякога отнесени пътища, не виждайки човек в продължение на 150 км, пристигайки на нисък мост и виждайки хора, заседнали от другата страна, чакащи водата да спадне. Стигаме до планински проход със знак „пътят е затворен“ поради наводнение и разбираме, че сме на Tiger 1200, така че няма проблем. Това е всичко за мен в приключенското каране.“

Какви други епични приключения предлага Bonafide Moto Co и как хората могат да ви намерят?

„Всяка година организираме различни 3-4 дневни приключения в Южна Африка до места като; Свазиленд, Лесото и Южна Африка.

За 2023 г. също така отворихме 11-дневно турне от Уиндхук, Намибия до Кейптаун и 9-дневно приключение през Ботсвана. И двете се поддържат напълно и ви дават представа защо Африка трябва да бъде следващата ви дестинация за пътуване.

Специални благодарности на Cape Bike Travel за съдействието ни с велосипедите за това пътуване. Те носят голям флот от Tiger 900 и 1200 под наем, както и модерни класики, които позволяват на всеки да изживее свое собствено „Епично приключение в Западен Кейп“.

Всички приключения могат да бъдат намерени на уебсайта на Bonafide Moto Co.