ЛЕГЕНДАТА ОТ ОСТРОВ МАН

Преди 110 години един човек поставя Triumph на световната карта и полага основите на състезателната история на легендарната британска марка. Името му е Джак Маршал и през далечната 1908 година печели първата си победа в зората на най-значимото ТТ (турист трофи) мотоциклетно състезание на остров Ман.

Джак е на крачка от успеха и в предишната 1907 година, в самия дебют на надпреварата по пътищата на остров Ман, когато води убедително, но спукана гума му отнема победата. Отнема му десет минути да смени спуканата гума и въпреки това Маршал финишира малко след победителя на втора позиция в борбата за престижната 250-километрова надпревара. През 1909 година легендарният мотоциклетист отново е сред фаворитите и стига до финала втори, а през 1910 остава шести.

Маршал е човек на малкото думи, който предпочита вместо да говори, да показва какво може с мотоциклета си на състезателните трасета. В цялата си кариера британецът остава верен на марката, с която дебютира в спорта, и се състезава само за Triumph и с право се смята за човека, поставил началото на богатото състезателно наследство на британския производител.

Успехите в началото на миналия век в състезанията на остров Ман обръщат вниманието на целия свят към мотоциклетите, произвеждани от Triumph, като популярността и продажбите им започват да се увеличават както в Европа, така и отвъд Океана. Гените на мотоциклетите, властвали по състезателните трасета в началото на миналия век, са запазени и до днес във версиите на легендарния Bonneville, Thruxton и Scrambler от класическата гама на Triumph.